Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БЕЗ ТЮТЮНУ

Щороку 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я проводить Всесвітній день без тютюну, який в 2019 році проходитиме під гаслом «Тютюн і здоров’я легенів». Щорічна кампанія є приводом для інформування населення про шкідливі і смертельні наслідки паління, а також сприяння скороченню вживання тютюну в будь-якій формі.

У сучасному суспільстві паління є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. Згідно зі статистичними даними, людей, які регулярно вживають тютюн, в світі налічується близько мільярда. За даними ВООЗ, в світі від захворювань, пов’язаних з палінням тютюну кожні 6 секунд помирає одна людина, а щорічно з цієї причини вмирають близько 5 мільйонів чоловік.

Особливу увагу у Всесвітній день без тютюну 2019р. приділяється різноманіттю негативних наслідків впливу тютюну для здоров’я людини, до яких відносяться:

Рак легенів. Тютюнопаління є провідною причиною розвитку раку легенів, від якого помирає в світі більше людей, ніж від будь-якого іншого виду раку. На ранніх стадіях захворювання може ніяк не проявлятися, тому часто діагностується, коли  хвороба  стає невиліковною. Так, протягом 1 року після виявлення раку легень вмирає 66% чоловіків і 62% жінок, а протягом 5 років – 85% чоловіків і 80% жінок. Ризик раку легенів тим вище, чим більше стаж паління, чим більше сигарет палять за день, чим більша кількість диму, що вдихається, а також чим вищий вміст смол і нікотину в сигаретах.

Вплив вторинного тютюнового диму в домашній обстановці і на роботі також підвищує ризик раку легенів. Якщо відмовитися від паління, ризик розвитку раку легенів через 10 років може знизитися приблизно в половину в порівнянні з ризиком для курця.

Хронічні захворювання легенів. Паління тютюну є провідною причиною хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) – хвороби, для якої характерно прогресуючє ушкодження тканин легенів і звуження дихальних шляхів, що призводить до порушень дихання. Захворювання спровоковано аномальної запальної реакцією тканини легенів на подразнення різними патогенними частками і газами, у даному випадку димом. Вірогідність захворювання збільшується пропорційно стажу паління і кількості викурених сигарет. Ризик розвитку ХОЗЛ особливо високий серед осіб, які починають палити в молодому віці, оскільки тютюновий дим значно уповільнює розвиток легенів.

Крім того, тютюн  сприяє тяжкому перебігу астми, яка обмежує активність людини і є причиною втрати працездатності.

Наслідки на різних етапах життя. Доведено, що паління сприяє прискоренню біологічного старіння – функціональні показники організму не відповідають віку – може відзначатися порушення зору і слуху, зміни в опорно-руховому апараті. Крім того, тютюновий дим негативно впливає на зовнішній вигляд курця, викликаючи погіршення стану шкіри, зубів, волосся та ін.

Жінки, що палять частіше за інших страждають від безпліддя. Якщо ж вагітність і настає, то пізніше, ніж у жінок, які ведуть здоровий спосіб життя.

У немовлят, які зазнали внутрішньоутробного впливу токсинів тютюнового диму в результаті куріння матері або її контакту з вторинним тютюновим димом, частіше спостерігається помірне зниження маси тіла при народженні, а ризик низької маси тіла при народженні (<2500 г) підвищується на 22%. Після народження такі діти нерідко відстають у фізичному і розумовому розвитку. У новонароджених, мати яких палила під час вагітності, вище ризик смерті в ранньому віці.

Діти молодшого віку, які піддаються впливу вторинного тютюнового диму, мають високий ризик виникнення і загострення астми, а також часті інфекції нижніх дихальних шляхів.

– Туберкульоз. Мікобактерії туберкульозу, потрапляючи на пошкоджену слизову бронхів, знаходяться в сприятливому середовищі для розмноження і розвитку захворювання. Курці, як правило, не помічають симптомів хвороби, таких як тривалий кашель, вважаючи, що це наслідок тютюнопаління. Активна форма туберкульозу, ускладнена згубним впливом паління на стан легенів, значно підвищує ризик інвалідності і смерті від дихальної недостатності.

– Забруднення повітря. Тютюновий дим є вкрай небезпечною сумішшю: у ньому міститься більше 7 000 хімічних речовин, з яких 69 речовин входять в число канцерогенів. Ці речовини викликають мутацію клітин, пошкоджуючи молекули ДНК, пригнічують протипухлинний імунітет, і призводять до виникнення онкологічних захворювань.

В деяких країнах широкі верстви населення, і особливо курці, недостатньо поінформовані про наслідки паління тютюну і пасивного паління для здоров’я легенів людини. Незважаючи на переконливі докази того, що тютюн шкодить здоров’ю легень, ефективність заходів проти вживання тютюну до теперішнього часу залишається недостатньою.

Якщо самостійні спроби кинути палити не увінчалися успіхом, кваліфіковану допомогу з питання лікування нікотинової залежності в м.Харкові можна отримати в наркологічних кабінетах районних поліклінік м. Харкова, в КНП ХОР «Обласний наркологічний диспансер», вул. Очаківська, 15 (к.т. 340-14-66), а також в КНП ХОР «Обласна клінічна наркологічна лікарня», за адресою: м.Харків, вул. Академіка Павлова, 46 (к.т. 738-15-48).

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

Перейти до вмісту