Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ЯК УНИКНУТИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

У зв’язку з військовою агресією РФ, значно збільшилась міграція населення нашої країни. Нестандартні умови життя та тимчасового перебування характеризуються відсутністю своєчасного й зручного доступу до води гарантованої якості та належних умов для зберігання харчових продуктів – основних факторів для попередження кишкових інфекцій.

Для уникнення цих захворювань, спричинених вживанням продуктів чи води, забруднених певними видами мікроорганізмів або їх токсинами, необхідно дотримуватись базових правил, а саме:

– мийте руки після відвідування туалету та перед тим, як брати продукти чи готувати їжу, а за відсутності такої можливості – обробляйте їх вологими серветками та знезаражуйте побутовими дезінфікуючими засобами;

– готові страви бажано вживати одразу, а у випадку їх зберігання, перед споживанням піддавати вторинній термічній обробці;

– не залишайте готову їжу без холоду більш ніж на 2 години, не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

– не вживайте продукти та напої, термінами споживання яких закінчились; або при найменшій підозрі щодо їх доброякісності;

– ретельно мийте овочі й фрукти водою гарантованої якості, особливо якщо вживатимете їх сирими;

– не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються: варені ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби, салати тощо;

– бажано використовувати для пиття фасовану у пляшки воду, а за її відсутності – водопровідну; воду з нецентралізованих джерел водопостачання (колодязі, природні джерела, бювети) можливо вживати лише кип’ячену.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, нудота, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення, висипання на шкірі тощо) негайно звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою до найближчого закладу охорони здоров’я.

Джерело: Департамент охорони здоров’я Харківської міськради (сторінка Facebook)

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту