Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ПРОФІЛАКТИКА ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ ЗІ СКАЗОМ

Щорічно 28 вересня відзначається Всесвітній день боротьби проти сказу, заснований з ініціативи Глобального альянсу з контролю сказу. Цей День покликаний привернути увагу до проблеми поширення і запобігання хвороби.

Сказ зустрічається в більш ніж в 150 країнах світу. 40% людей, які зазнали укусів тварин з підозрою на сказ, складають діти у віці до 15 років.

Зростанню випадків сказу і постраждалих людей сприяють: циркуляція вірусів в популяції дикої природи – кількість випадків сказу у тварин зростає в осінній і зимовий періоди, а люди страждають в основному влітку, маючи частий контакт з дикою природою (полювання, відпочинок у лісі); циклічність в підйомі захворюваності – малі (до 5 років) і великі (до 20 років) цикли; відсутність регуляції чисельності тварин шляхом відстрілу (лисиці розмножуються, природна регуляція їх чисельності йде за рахунок сказу); відсутність проведення планової імунізації тварин в дикій природі.

У м. Харкові за 8 міс. 2018 р. зареєстровано 831 випадок (860 – у 2017 р.) укусів тваринами, які мають господаря і 486 випадків укусів безпритульними тваринами (356 – у 2017 р.). Кількість людей, які були укушені тваринами з лабораторно підтвердженим сказом у 2018 р. – 29 (17 – у 2017 р). За 8 міс. 2018 р. у м. Харкові за антирабічною допомогою звернулось 1 352 людини (1 251 – у 2017 р.). Відмовилися від антирабічного лікування 5 осіб (5 – у 2017 р).

Сказ – гостре вірусне природно-осередкове зоонозне захворювання, що передається через заражену збудником слину. Хвороба супроводжується дегенерацією нейронів головного і спинного мозку, закінчується паралічем і летальним результатом.

Резервуар вірусу сказу в природі – м’ясоїдні тварини, дрібні хижаки, гризуни, кажани. Джерело збудника хвороби – інфіковані тварини (хворі, вірусоносії), в яких за 1-2 тижні до прояву клінічних ознак вірус з’являється в слині.

Хворіють практично всі тварини. Але для людини вірус сказу, що походить від тварин різних видів, має неоднакову вірулентність – найбільшу небезпеку в плані зараження представляють хижаки дикої природи (лисиці, вовки, куниці), особливо небезпечні хворі на сказ коти та собаки. Підступним джерелом хвороби є кажани – єдині тварини, які можуть бути носіями вірусу, не проявляючи при цьому будь-яких клінічних ознак хвороби.

Зараження людини вірусом сказу відбувається у результаті укусу або при попаданні слини хворої тварини на пошкоджені шкірні покриви або слизові оболонки.                                              Природна сприйнятливість людей визначається тяжкістю нанесених ушкоджень і локалізацією укусу: при укусах в голову та обличчя ризик потрапляння вірусу становить 90%, при пошкодженнях рук – 63%, ніг – 23%. Особливу небезпеку становлять множинні та глибокі укуси.

Загальна тривалість хвороби 5-8, зрідка 10-12 днів. Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 міс., але може варіювати від 1 тижня до 1 року.

Захворювання має 3 стадії розвитку:

– Продромальний період триває 1-4 діб і проявляється свербінням, болем, набряком і почервонінням рубця. Спостерігається підвищення температури тіла до 38°С, головний біль, неспокій (безпричинний страх), порушення сну (безсоння, кошмари), втрата апетиту.

– Стадія збудження: різко підвищується чутливість до найменших подразнень органів чуття: яскраве світло, різні звуки, шум. З’являється тривога, напади водобоязні. Хворі стають агресивними, буйними, з’являються галюцинації, марення, спостерігаються судоми, парези та паралічі м’язів. Стадія збудження, як правило, супроводжується лихоманкою до 40°С. У міру розвитку хвороби напади трапляються все частіше, а проміжки між нападами коротшають. Стадія триває від 4 до 7 днів.

– Стадія паралічів: приєднуються ознаки ураження черепних нервів. Слинотеча в поєднанні з порушенням ковтання призводить до появи піни в роті. Психомоторне збудження і судоми слабшають, хворий може пити та їсти («зловісне заспокоєння»). Через 12-20 годин настає смерть від паралічу дихання або зупинки серця, як правило, раптово,  без агонії.

Профілактика та заходи боротьби полягають в наступному:

  1. Уникайте контактів з дикими та безпритульними тваринами! Своїх домашніх тварин вигулюйте в спеціально відведених місцях, не відпускайте гуляти без нагляду! Щорічно прищеплюйте своїх домашніх тварин проти сказу!
  2. 2. Скажених тварин характеризуцють певні клінічні симптоми та поведінкові зміни, які важливо вміти візуально визначати: втрата природного страху перед небезпекою, в т.ч. і перед людьми (хвора дика тварина може безстрашно «розгулювати» в населеному пункті), агресивність. При цьому з’являється рясне слиновиділення, водобоязнь, а для дрібної рогатої худоби ще характерний спазм гортані (ніби тварина чимось вдавилася).
  3. Тварини, які покусали людей або інших тварин, підлягають негайній доставці власником до найближчого ветеринарного лікувального закладу для огляду та карантину під наглядом фахівців протягом 10 днів! Якщо за цей період не з’явилися ознаки сказу, тварина вважається здоровою, а потерпіла людина – не зараженною сказом.

У разі укусу тварини необхідно ретельно промити (протягом 15 хв.) поверхню рани струменем води з бажано господарським милом, який містить в собі достатній відсоток лугу, щоб завдати руйнівної дії вірусам та бактеріям, що потрапили в рану. Мильна вода усуне слину тварини та бруд. Далі слід обробити краї рани 5% настоянкою йоду. Накласти стерильну пов’язку і негайно звернутися в медичний заклад. Тільки лікар (хірург, травматолог) оцінить ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить при необхідності курс щеплень!

Сказ – вірусна хвороба, якої можна уникнути за допомогою вакцин! Захворювання стає наслідком пізнього звернення потерпілих (укушених) за медичною допомогою, порушення режиму щеплення або незавершеності циклу імунізації!

Перелік спеціалізованих травматологічних пунктів в м. Харкові, де надається медична допомога при укусах тварин: КНП «Міська клінічна багатопрофільна лікарня №17» ХМР, пр. Московський, 195 (тел. 725-24-60); КНП «Міська багатопрофільна            лікарня №18» ХМР, вул. Краснодарська, 104 (тел. 725-51-29); КНП «Міська      поліклініка №26» ХМР, вул. 23 Серпня, 23-а (тел. 725-24-12); КНП «Міська лікарня №3» ХМР, просп. Новобаварський, 90 (тел. 725-57-31); КНП «Міська клінічна багатопрофільна лікарня №25» ХМР, просп. Олександрівський, 22,  тел. 725-09-34; 725-09-38.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту