Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ПРОГРАМА “ДОСТУПНІ ЛІКИ”: 264 ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ ДОСТУПНІ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ ЗА ЕЛЕКРОННИМ РЕЦЕПТОМ

За програмою «Доступні ліки» люди, що мають серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу чи бронхіальну астму, можуть отримати необхідні ліки в аптеці безоплатно або з невеликою доплатою, – повідомила Національна служба здоров’я України на прес-брифінгу. –  Щоб їх отримати, пацієнт звертається до свого лікаря, який виписує йому електронний рецепт, йде до аптеки і отримує ліки. В свою чергу держава компенсує аптекам вартість ліків, які отримав пацієнт.

На сьогодні в програмі «Доступні ліки» 264 лікарських засоби, серед них 85 – пацієнт може отримати безоплатно.

Зокрема, в програмі:

200 ліків для лікування серцево-судинних захворювань;
48 – діабету ІІ типу;
15 – бронхіальної астми;
1 – для лікування ревматичних хвороб.

НСЗУ законтрактувала 1179 аптечних заклади на роботу за програмою «Доступні ліки». Пацієнт може отримати ліки за програмою у 8,5 тисячах аптек по всій країні, майже 20% з яких знаходяться в селах та смт. Тобто, пацієнти, що проживають в сільській місцевості, також мають можливість користуватись цією програмою.

Програма «Доступні ліки» – це успішний приклад державно-приватного партнерства. На сьогодні 88% законтрактованих НСЗУ аптечних закладів на участь в цій програмі є приватними. Такий високий рівень залученості приватних закладів свідчить про довіру до держави в особі НСЗУ. НСЗУ чітко виконує свої зобов’язання перед аптечними закладами згідно контрактів і вчасно та в повному обсязі здійснює оплати за відпущені ними ліки пацієнтам.

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 618 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам. Програмою «Доступні ліки» користується 2 млн 350 тисяч пацієнтів, 462 тисячі з них проживають в сільській місцевості.

Наступного року  пропонується розширити програму «Доступні ліки» – включити до неї ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт, та лікарські засоби для людей з розладами психіки і поведінки – зокрема, для лікування таких захворювань як шизофренія, ПТСР, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту