Skip to main content

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ЗІ ЗЛОВЖИВАННЯМ НАРКОТИЧНИМИ ЗАСОБАМИ ТА ЇХ НЕЗАКОННИМ ОБІГОМ

7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію 42/112, в якій постановила відзначати 26 червня як Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом на знак вираження своєї рішучості посилювати діяльність і співпрацю для досягнення мети створення міжнародного суспільства, вільного від наркоманії.

Наркоманія (синдром залежності) – це захворювання, що характеризується психічною та фізичною залежністю від наркотику, що виникає при їх вживанні.

Терміном наркотичний засіб (наркотик) називають речовини, які відповідають трьом критеріям:

  • Медичний критерій – речовина, лікарський засіб, який чинить специфічну (стимулюючу, седативну, галюциногенну та ін.) дію на центральну нервову систему, що є причиною його немедичного споживання.
  • Соціальний критерій – немедичне споживання даної речовини приймає великі масштаби, що набувають соціальної значимості.
  • Юридичний критерій – засіб офіційно визнано наркотичним і включений до переліку наркотичних засобів.

Психічна (психологічна) залежність – загальний термін, що позначає необхідність або потребу в чомусь або в комусь для підтримки, функціонуванні або виживанні. Залежність проявляється у вигляді обсессивного потягу до наркотику. До типових проявів психічної залежності відносять:

  • постійні думки про наркотик;
  • підйом настрою в передчутті прийому наркотику;
  • стан емоційного підйому або задоволення в сп’янінні (ейфорія);
  • пригніченість, незадоволеність у відсутності наркотику.

Психічна залежність передбачає необхідність повторних прийомів психоактивної речовини для забезпечення або гарного самопочуття, або уникнення пригніченого. Найбільш сильну залежність викликають опіати, кокаїн, амфетаміни, алкоголь і нікотин. Психічна залежність призводить до порушення контролю над вживанням алкоголю або інших психоактивних речовин.

Основний акцент з профілактики вживання повинен бути зроблений на групах дітей, підлітків та молоді, як найбільш схильних до ризику споживання наркотиків.

Профілактика повинна проводитися на загальному, груповому та індивідуальному рівнях. У роботу з профілактики повинні залучатися батьки.

Рекомендації для батьків

Батьки повинні:

  • Мати чітку позицію проти прийому будь-якого виду наркотику і доводити її своїм дітям.
  • Стати для дитини взірцем поведінки.
  • Побудувати сімейні відносини таким чином, щоб з дітьми можна було обговорити будь-які проблеми.
  • Формувати у дитини незалежність, відповідальність, самоповагу.
  • Вивчити сигнали небезпеки, у випадку вживання дитиною наркотиків, щоб знати, як розпізнати біду, і знати, куди можна звернутися за допомогою.

Найкращий захист від того щоб не стати наркоманом – це відмова від першої спроби наркотику, але не всім це вдається.

Кваліфіковану допомогу з питання лікування наркотичної залежності в м.Харкові можна отримати в КЗОЗ «Харківський обласний наркологічний диспансер», вул. Очаківська, 15, а також в КЗОЗ «Харківська обласна клінічна наркологічна лікарня», вул. Академіка Павлова, 46.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

 

 

 

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту