Skip to main content

КЛІНІЧНИЙ МАРШРУТ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ІІ ТИПУ

Діабет є однією з основних причин сліпоти, ниркової недостатності, інфарктів, інсультів та ампутацій нижніх кінцівок.  За прогнозами ВООЗ до 2030 року діабет стане сьомою провідною  причиною смертності серед людей. Цукровий діабет – це ендокринне захворювання, що характеризується хронічним підвищенням рівня глюкози у крові внаслідок абсолютного або відносного дефіциту інсуліну – гормону підшлункової залози.

Цукровий діабет II типу (інсулінонезалежний) – найбільш поширений тип хвороби (зустрічається в 80-85% випадків).  Основними чинникамив, що провокують розвиток цукрового діабету II типу два: ожиріння та спадкова схильність.

Якою б не була причина виникнення діабету, наслідки одні: клітини не можуть повною мірою використовувати глюкозу, що поступає з їжею, а як джерело енергії починають використовуватися жири. У результаті в підвищеній кількості утворюються токсичні для організму і особливо для головного мозку речовини (так звані кетонові тіла), порушується жировий, білковий і мінеральний обмін.

До симптомів цукрового діабету відносяться: спрага (хворі можуть випивати 3-5 л і більш  рідини за добу); прискорене сечовипускання; підвищений апетит; загальна і м’язова слабкість; сонливість, свербіж шкіри; сухість у роті; рани, що погано гояться.

Ускладнення цукрового діабету – головні причини високої смертності та інвалідизації хворих при цьому захворюванні.

Специфічними ускладненнями цукрового діабету є:

  • Поразка очей – діабетична ретинопатія – одна з головних причин сліпоти, розвивається у результаті довготривалого ушкодження дрібних кровоносних судин сітківки.
  • Ураження нирок. Діабет входить до числа основних причин ниркової недостатності.
  • Поразка судин ніг більшості випадків це стосується стоп). Мікроангіопатія (поразка дрібних посудин) у поєднанні з невропатією (ушкодження нервів) ніг підвищують вірогідність появи на ногах виразок, їх інфікування і, зрештою, необхідності ампутації кінцівок.

Неспецифічні ускладнення розвиваються з боку серцево-судинної системи, а саме ішемічна хвороба серця та артеріальна гіпертонія. У дорослих людей з діабетом ризик розвитку інфаркту і інсульту в 2-3 рази вищий, ніж у здорових.

Для раннього виявлення цукрового діабету рекомендується всім особам після 40 років щорічно проходити дослідження змісту глюкози в крові.

Лікування цукрового діабету включає застосування цукрознижувальних препаратів  (при цукровому діабету II типу),  а також спеціальну дієту і проводиться довічно. Самоконтроль та точне виконання рекомендацій лікарів дозволяють уникнути або значно уповільнити розвиток ускладнень захворювання.

У КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №11» розроблено клінічний маршрут пацієнтів із захворюванням на діабет II типу, який має на меті допомогти хворим на це захворювання, правильно зорієнтуватися під час відвування медзакладу.

Перейти до вмісту