Skip to main content

КЛІНІЧНИЙ МАРШРУТ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ПІДОЗРОЮ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

Туберкульоз – інфекційне захворювання, яке викликається мікобактеріями туберкульозу і характеризується розвитком клітинної алергії, поліморфною клінічною картиною і утворенням специфічних гранульом у різних тканинах і органах.

Туберкульоз відомий з давніх часів і до сьогодні представляє важливу соціальну та медичну проблему. У світі щорічно захворюють 8 млн. людей, а вмирають від туберкульозу 3 млн. Величина пандемії настільки широка, що ВООЗ в 2003 році оголосила туберкульоз проблемою «великої небезпеки». В Україні епідемія туберкульозу перейшла в категорію національної проблеми, оскільки стала важкокерованою. Сьогодні за даними медичної статистики цією хворобою охоплені близько 700 тис. чоловік, з яких 600 тис. знаходяться на диспансерному обліку, у тому числі 142 тис. з відкритою формою туберкульозу.

Найчастіше після інфікування мікобактеріями захворювання протікає у безсимптомній, прихованій формі (тубінфікованість), але приблизно один з десяти випадків прихованої інфекції, врешті-решт, переходить в активну форму.

Щоб знизити гостроту проблеми, в якості головних компонентів програми по боротьбі з цією хворобою, ВООЗ визначила активне виявлення хворих на туберкульоз та проведення протитуберкульозної імунізації.

З метою виявлення хвороби на ранніх стадіях, необхідно проходити флюорографію не рідше одного разу на рік. Ефективне лікування туберкульозу легенів передбачає використання цілого комплексу заходів: специфічну і симптоматичну терапію, зміцнення імунітету, поліпшення побутових і санітарно-гігієнічний умов проживання, налагодження харчування та режиму.

Маючи підозру на розвиток туберкульозу, або діагнастований туберкульоз, пацієнти поліклініки №11 повиннні керуватися спеціально розробленим маршрутом для хворих на цю хворобу. Рекомендуємо ознайомитися з цим документом, підготовленим медпрацівниками нашої медичної установи.

Перейти до вмісту