Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ТА ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

24 березня 2018 року світова громадськість відзначає Всесвітній день боротьби з туберкульозом, який проводиться під девізом «Потрібні: лідери для світу, вільного від туберкульозу. Долучайтесь в історію. Зупини туберкульоз». У 1982 році, у зв’язку зі столітньою річницею відкриття Роберта Коха, Всесвітня організація охорони здоров’я та Міжнародний союз боротьби проти туберкульозу і хворобами легень запропонував вважати 24 березня офіційним Всесвітнім днем боротьби проти туберкульозу з метою залучення уваги громадськості, так як боротьба з туберкульозної епідемією представляє загальносвітове завдання.

За 2017 рік у м. Харкові виявлено 535 випадків туберкульозу (в 2016 р. – 522), з них зареєстровано 493 випадки захворювань на туберкульоз легень – захворюваність 34,7 на 100 тис. населення (в 2016 р. 474 випадки захворювання на туберкульоз легень – захворюваність 33,1 на 100 тис. населення). Серед виявлених хворих: у 292 спостерігається виділення МБТ (в 2016 р. таких хворих виявлено 317); у 198 хворих діагностовано туберкульоз у фазі розпаду (в 2016 р. таких хворих виявлено 211). За     2017 рік смертність від туберкульозу склала: 96 випадків – 6,7 на 100 тис. населення (за аналогічний період 2016 р. показники склали – 94 випадки (6,5 на 100 тис. населення)).

Туберкульоз – широко поширене в світі інфекційне захворювання людини і тварин, що викликається різними видами мікобактерій з групи Mycobacterium tuberculosis complex чи інакше паличками Коха. Зараження відбувається в 98% випадків повітряно-крапельним шляхом – при розмові, кашлі і чханні хворого і т.д .

Ризик зараження туберкульозом визначається двома основними факторами: контакт з хворим на відкриту форму туберкульозу; підвищена сприйнятливість до інфекції.

До групи ризику зараження туберкульозом входять: люди, які знаходяться в тісному контакті з хворим на туберкульоз (члени однієї сім’ї, студенти гуртожитків і т.д.); особи, які вживають наркотики, зловживають алкоголем та нікотином (коли людина викурює понад 1 пачки цигарок на добу); люди з супутніми захворюваннями (цукровий діабет, психічні захворювання, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічні запальні захворювання легень); хворі на ВІЛ/СНІД; ув’язнені або працівники пенітенціарних установ; люди без постійного місця проживання; медичні працівники.

Туберкульоз зазвичай вражає легені, рідше зачіпає інші органи та системи – чоловічі та жіночі статеві органи, шкіру, очі, перикард, наднирники, суглоби, хребет і т.д.

Інкубаційний (від моменту потрапляння палички Коха до появи перших ознак захворювання) період туберкульозу, становить в середньому – 6-8 тижнів, іноді рік і більше.

Нерідко туберкульоз деякий час протікає безсимптомно або «ховається» під маскою інших захворювань (наприклад, ГРВІ) – перші симптоми захворювання часто нагадують гостру респіраторну інфекцію або хронічну втому. Початок туберкульозу може супроводжуватися одним із симптомів або відразу декількома ознаками. Все залежить від локалізації патологічного процесу, віку хворого, стану загального здоров’я і ряду інших особливостей.

Туберкульоз виліковний, якщо виявлений своєчасно! Необхідно серйозно поставитися до перших ознак хвороби, щоб своєчасно почати лікування на ранніх стадіях, та домогтися максимально позитивних результатів в плані одужання! Ні в якому разі не можна ігнорувати, а слід терміново звернутися до лікаря при виявленні таких симптомів туберкульозу, які відносять до основних:

  1. Зміна зовнішності. Відзначається загострення рис обличчя, блідість шкіри та «провалювання» щік. Очі набувають нездорового блиску.
  2. Підвищення температури тіла до 37-38 С протягом місяця і більше. Ввечері температура, як правило, піднімається іноді до 38-38,5⁰С, що супроводжується ознобом.
  3. Сухий і вологий кашель більше трьох тижнів, причини якого не пов’язані із застудою або грипом. На початкових стадіях відзначається сухий нападоподібний кашель. Однак з прогресуванням захворювання, коли гранульоми збільшуються до каверн, в легенях накопичується ексудат. Починається виділення мокротиння, і кашель з сухого перетворюється на вологий. Як правило, після відкашлювання мокроти хворому стає трохи легше.
  4. Кровохаркання – є небезпечним симптомом туберкульозу! Вказує на той факт, що хвороба набуває інфільтративну форму. Як правило, при туберкульозі кров виділяється в невеликій кількості під час нападу вологого кашлю.
  5. Біль у грудях. Больові відчуття різної інтенсивності в грудях, під ребрами і за лопатками іноді з’являються на початкових стадіях захворювання. Як правило, на ранніх етапах відзначається дискомфорт або слабка біль. При прогресуванні туберкульозу больові відчуття стають більш вираженими, особливо при глибокому вдиханні.

Діагностика туберкульозу заключається в проведенні флюорографії, рентгенографії та комп’ютерної томографії уражених органів і систем, мікробіологічному дослідженні різного біологічного матеріалу, шкірної туберкулінової пробі (реакції Манту), а також застосовується метод молекулярно-генетичного аналізу (полімеразна ланцюгова реакція).

Дуже важлива рання діагностика туберкульозу! Тому, з метою виявлення туберкульозу на ранніх стадіях, всьому дорослому населенню не рідше одного разу на рік, необхідно проходити флюорографічне обстеження!

Попереджувальну роль в захворюванні на туберкульоз грають такі профілактичні заходи:

  1. Специфічна профілактика – вакцинація і ревакцинація населення проти туберкульозу вакциною БЦЖ (Бацила Кальметта-Герена). Вакцинацію проводять відповідно до календаря профілактичних щеплень.
  2. Неспецифічна профілактика, яка має на увазі ведення здорового способу життя, заняття фізичною культурою, спортом, повноцінне харчування, що включає регулярне вживання свіжих овочів і фруктів, раціональний відпочинок, відмова від шкідливих звичок, своєчасне лікування супутніх захворювань.

У м. Харкові спеціалізована медична допомога хворим на туберкульоз виявляється в КЗОЗ «Обласний клінічний протитуберкульозний диспансер №7», розташованому за адресою: пр. Московський, 197, к.т. 738-70-64.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту