Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ЗДОРОВ’Я

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня – в день заснування Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в системі ООН. З дня свого заснування ВООЗ сприяє зміцненню здоров’я населення, прагне забезпечити безпеку харчових продуктів, води, повітря, лікарських засобів і вакцин, займається профілактикою та боротьбою з інфекційними та неінфекційними захворюваннями, а також піклується про те, щоб всі люди мали рівний доступ до ефективних послуг охорони здоров’я.

У 2018 році ВООЗ була розпочата масштабна і тривала кампанія «Здоров’я для всіх», темою цієї кампанії в 2019 році оголошено «Загальне охоплення послугами охорони здоров’я: для всіх і всюди».

Ідея загального охоплення послугами охорони здоров’я полягає в тому, щоб забезпечити всім людям можливість отримання якісних послуг охорони здоров’я в потрібному місці і в потрібний час – без будь-яких фінансових труднощів. Як показує практика, витрати на послуги охорони здоров’я, придбання ліків за рахунок пацієнта залишаються для населення доволі затратними навіть в країнах з високим рівнем доходу.

Для здійснення принципу загального охоплення послугами охорони здоров’я  для населення повинна бути налагоджена система надання якісної первинної медико-санітарної допомоги.

Установи первинної медико-санітарної допомоги повинні стати місцем першого контакту пацієнта з системою охорони здоров’я; саме тут населення повинно отримувати основну частину необхідних послуг охорони здоров’я (від зміцнення здоров’я і профілактики захворювань до лікування, реабілітації та паліативної допомоги), які будуть максимально наближені до того місця, де люди живуть і працюють.

По суті своїй первинна медико-санітарна допомога спрямована на турботу про людей і сприянню поліпшення стану їх здоров’я або підтримку доброго самопочуття, а не просто лікування конкретних захворювань або патологічних станів.

Первинна медико-санітарна допомога охоплює більшу частину потреб населення в послугах охорони здоров’я протягом усього життя, включаючи такі послуги, як скринінг на наявність поширених захворювань, вакцинація, інформація про профілактику хвороб, планування сім’ї, лікування хронічних і гострих захворювань, координація з іншими рівнями медичної допомоги та реабілітація.

Система охорони здоров’я з налагодженим механізмом надання первинної медико-санітарної допомоги сприяє поліпшенню показників здоров’я населення, відрізняється економічною ефективністю і підвищує якість наданої допомоги.

Медичним працівникам належить зіграти вирішальну роль в навчанні пацієнтів того, яким чином вони можуть піклуватися про власне здоров’я. Фахівці первинної ланки повинні формувати тривалі відносини, що ґрунтуються на довірі, зі своїми пацієнтами, і добре знати історію їх хвороби, що допомагає підвищити якість наданої допомоги і заощадити кошти.

Здоров’я – це найцінніше, що є у людини, воно не повинно стати розкішшю, доступною лише для обраних. Для втілення в життя принципу “здоров’я для всіх” необхідно, щоб у кожного був доступ до якісних послуг охорони здоров’я, що дозволяє  дбати про власне здоров’я і здоров’я своїх рідних.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту