Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ДОНОРА КРОВІ

Щорічно 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Цей День є приводом  привернути увагу суспільства до питання потреби людства у безпечній крові та її продуктах і вираження вдячності донорам за те, що вони, здаючи кров, допомагають рятувати життя інших людей.

Кожен рік надзвичайні ситуації, що викликані природними явищами (землетрус, повінь, ураган тощо) та антропогенними чинниками (озброєні конфлікти, дорожньо-транспортні події, пожежі тощо) погрожують життю і здоров’ю людей. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно подібні катастрофи торкаються більше 250 мільйонів чоловік у всьому світі, формуючи значну потребу в невідкладній медичній допомозі та переливанні крові.

Всесвітній день донора крові, який в 2017 році проходить під девізом: “Здавайте кров. Здавайте її зараз. Здавайте її часто”, підкреслює ту роль, яку кожна окремо взята людина, здаючи кров, може зіграти для допомоги іншим в умовах надзвичайних ситуацій.

Донорська кров є цінним ресурсом не лише при наданні невідкладної допомоги, але також украй потрібна при складних хірургічних операціях, при наданні акушерської і перинатальної допомоги. Крім того, існує цілий ряд захворювань, лікування яких неможливе без систематичних переливань крові або її компонентів. До них відносяться важкі гематологічні захворювання – гемофілія, рак крові, апластическая анемія, захворювання імунної системи та ін. Лікування цих захворювань може тривати роками, і без переливань такі хворі приречені на смерть.

Служби крові у багатьох країнах світу стикаються із складнощами в забезпеченні достатніх запасів безпечної донорської крові. Це завдання може бути вирішене тільки шляхом залучення донорів, готових добровільно і безоплатно здавати кров упродовж всього року.

Відповідно до Закону України від 23.06.1995 р. № 239/95 “Про донорство крові та її компонентів” донором може стати будь-який дієздатний громадянин України у віці від 18 років до 60 років, якщо він не має протипоказань, які визначені Міністерством охорони здоров’я України.

Стандартний об’єм однієї кровосдачі 450 мл та 40 мл крові для аналізів (біля 10% загального об’єму крові). Люди з масою тіла менше 50 кг або ростом менше 150 см допускаються до донорства в індивідуальному порядку на розсуд лікаря-трансфузіолога.

Донорам не рекомендується:

– Увечері напередодні здачі крові їсти жирну, смажену, гостру, копчену їжу, молочні продукти, олію, яйця, гриби, горіхи, банани, буряк.

– Вживати алкоголь менш ніж за дві доби (48 годин) до процедури.

– Приймати анальгетики і аспірин, а також ліки (ці речовини погіршують здатність згущуватися крові), що утримують їх, менш ніж за три доби (72 години) до процедури.

– Палити менш ніж за годину до процедури.

– Здавати кров натщесерце. Уранці, в день здачі крові, рекомендується з’їсти нежирний вуглеводний сніданок (зварена на воді каша, сухе печиво) і випити велику кількість рідини (солодкий чай).

– Здавати кров при погіршенні стану здоров’я: озноб, запаморочення, головний біль, слабкість.

Після процедури здачі крові рекомендується утримуватися від важких фізичних навантажень до кінця дня. Впродовж двох діб після процедури здачі крові рекомендується повноцінно і регулярно харчуватися та випивати не менше двох літрів рідини в день: соки, воду, неміцний чай (алкоголь не рекомендується).

Існує різні види донорства – донорство цільної крові і донорство її компонентів. Чоловіки можуть здавати цільну кров не більше 5 разів на рік, жінки – не більше 4 разів на рік. Після здачі крові повинно пройти не менше 60 днів, перш ніж донор зможе знову здавати кров і не менше 30 днів, перш ніж донор зможе здавати плазму. Після здачі плазми повинно пройти не менше 14 днів, перш ніж донор зможе знову здавати плазму або кров.

За 3 місяці 2017 року по Харківській області заготовлено 3 117,5 л консервованої донорської крові, що на 4,6 л (0,1%) більше, ніж за звітній період минулого року (3112,9л). Загальна кількість донацій по області склала 7 732, які проведені від 6 888 донорів (в 2016р. – 7 460, проведених від 6 817 донорів). Середня разова доза кроводачі по області склала 448мл.

У обласному центрі служби крові за 3 місяці 2017 року перероблені 3 029,6 л консервованої крові (в 2016 р. – 3 039,5 л), заготовлено 1 351,6 л плазми (в 2016 р. – 1364,3л)  та 1 605,9 л еритроцитів (в 2016 р. – 1 556,8 л).

Здати кров в м. Харкові можна в пунктах переливання за наступними адресами:

  1. КЗОЗ «Харківський обласний центр служби крові», вул. Клочківська, 366, тел. 337-85-01.
  2. ДУ «Інститут патології хребта та суглобів ім. проф. В.І.Ситенка НАМН України», вул. Пушкінська, 80, тел. 715-75-03.
  3. ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії ім. В.Т.Зайцева НАМН України», в’їзд Балакірєва, 1, тел. 349-41-44.
  4. КЗОЗ  «Харківська   міська  клінічна   лікарня   швидкої  та  невідкладної   допомоги  ім. проф. О.І.Мєщанінова», провулок Балакірєва, 3-а, тел. 349-81-64
  5. КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня №18», вул. Краснодарська, 104, тел. 725-51-19.
  6. КЗОЗ «Харківська міська багатопрофільна лікарня №25», проспект Олександрівський, 122, тел. 725-09-69.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту