Skip to main content

У ХАРКОВІ ЗАРЕЄСТРОВАНІ ВИПАДКИ ЗАХВОРЮВАННЯ КОРОМ. БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ!

Останнім часом в Україні істотно збільшилася кількість випадків захворювання кором. У Харкові також зареєстровано декілька подібних випадків (зауважимо, що рік тому в нашому місті не було зафіксовано жодного хворого на кір).

Шановні батьки! Потурбуйтеся про своєчасне проведення щеплення своїх дітей.  Будьте дуже уважні та прагніть убезпечити себе та членів Вашої родини від можливого інфікування кором.

Зараження цією інфекцією відбувається повітряно-краплинним шляхом. Людина є носієм вірусів і джерелом зараження впродовж усього перебігу хвороби, включаючи інкубаційний період (період від попадання вірусу в організм до виникнення перших симптомів, що складає від 10 до 20 діб), період розпалу хвороби,  і період від 5 до 7 діб після зникнення клінічної картини.

Для кору характерна наявність у хворого лихоманки, макулопапулльозних висипів (червоний дрібний висип) – спочатку з’являється на обличчі, руках, тулубі, а впродовж 2-3 днів покриває усе тіло, може зливатися, утворюючи червоні плями. Через 3-4 дні висипання починають бліднути і лущитися. Крім того з’являється кашель, гострий риніт (нежить), виникнення кон’юнктивіту (почервоніння очей).

Симптомокомплекс, що маэ місце при захворюванні на кір, а також таких інфекціях, як краснуха і паротит,  зберігається упродовж 1-2 тижнів у разі неускладненої хвороби, після чого настає одужання. Як правило, дорослі  переносять це дитяче захворювання важче, видужують повільніше, а також мають вищий ризик ускладнень.

Найнадійнішим і найефективнішим захистом дітей і дорослих від трьох потенційно небезпечних інфекцій – кору, краснухи і паротиту є обов’язкова вакцинація у відровідності до календаря профілактичних щеплень.

Відмова від планової профілактичної вакцинації наражає на небезпеку виникнення у не прищепленої людини вищеперелічених інфекційних захворювань (при контакті з хворим кором інфікується 95% не прищеплених людей, краснухою – 98% і паротитом – 40%), з можливим розвитком небезпечних ускладнень, що можуть стати причиною інвалідності і навіть смерті. Так, наслідком кору може бути поразка центральної нервової системи (коровий енцефаліт),  дихальної системи (корова пневмонія, ларингіт, стеноз гортані).

У КЗОЗ “Харківська міська поліклініка №11” веде прийом  лікар-інфекціоніст, який при необхідності надасть кваліфіковану медичну допомогу. У разі появи перерахованих симптомів негайно звертайтеся до фахівця і чітко виконуйте його рекомендації.

 

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту