Skip to main content

ПРОГРАМА МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З ЦУКРОВИМ ДІАБЕТОМ ТА БРОНХІАЛЬНОЮ АСТМОЮ. РОЗ’ЯСНЕННЯ НСЗУ

Діабет – це хронічне захворювання, при якому організму не вистачає власного інсуліну – це діабет І типу, або ж він не може його ефективно використовувати – це діабет ІІ типу. У світі найчастіше трапляється діабет ІІ типу.

Факторами ризику для виникнення діабету є надмірна вага та низька фізична активність. В Україні на діабет ІІ типу хворіють близько 1 млн людей.

З метою профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету пацієнту, в першу чергу, потрібно звернутись до свого лікаря, з яким він уклав декларацію.

До пакету безоплатних послуг лікаря первинки включено:
📌вимірювання рівня цукру в крові;
📌регулярне вимірювання артеріального тиску – постійний підвищений тиск може свідчити про початок хвороби;
📌оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
📌вимірювання індексу маси тіла та окружності талії – вісцеральний жир, який відкладається на внутрішніх органах, підвищує ризик розвитку діабету ІІ типу;
📌аналіз на загальний холестерин;
📌консультація щодо здорового способу життя;
📌направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;
📌призначення ліків з програми «Доступні ліки»

Своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє попередити розвиток тяжких ускладнень, викликаних цим захворюванням. Для людей з діабетом важливо дотримуватись здорового харчування, підтримувати вагу в нормі та бути фізично активними. Окрім того, їм необхідно регулярно приймати ліки, навіть якщо вони добре почуваються.

Для людей з діабетом ІІ типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 43 препарати для лікування діабету ІІ типу. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці. З початку поточного року пацієнти отримали ліки від діабету ІІ типу за 1, 2 млн рецептів.

Пацієнти, що потребують інсулінотерапії, отримують її за програмою, що адмініструється Міністерством охорони здоров’я. 651 млн грн, які були передбачені в Програмі медгарантій на забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з діабетом І типу на період з 1 квітня по 1 жовтня, були спрямовані в регіони як субвенція з держбюджету. На сьогодні за забезпечення препаратами інсуліну пацієнтів з цукровим діабетом відповідає місцева влада, в розпорядження якої і пішли гроші згідно з рішенням Кабміну.

Діабет – захворювання, що може викликати важкі ускладнення. Так, люди з діабетом мають у 2-3 вищий за інших ризик розвитку інфаркту та інсульту. Також діабет є основною причиною ниркової недостатності. В разі виникнення таких захворювань, пацієнт отримує за Програмою медгарантій весь пакет медичних послуг з їх лікування. Зокрема, меддопомогу при інфаркті чи інсульті, хірургічну допомогу, послуги з лікування ниркової недостатності, в тому числі гемодіаліз.

Пацієнту з симптомами бронхіальної астми, які часто схожі з симптомами алергії чи бронхіту, необхідно в першу чергу звернутись до свого лікаря, з яким він уклав декларацію.

До пакету безоплатних послуг вашого лікаря, зокрема входять такі:
📌супровід та спостереження;
📌направлення до вузького спеціаліста – пульмонолога, алерголога – за потреби;
📌призначення лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Астма потребує медикаментозного лікування, яке має призначити лікар. Ліки від цього захворювання пацієнти можуть отримувати за програмою «Доступні ліки» – безоплатно або з незначною доплатою. На даний час до цієї програми включено 15 лікарських засобів для лікування бронхіальної астми. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці. На сьогодні програмою «Доступні ліки» користуються 88,5 тисяч пацієнтів з бронхіальною астмою.

Якщо пацієнту потрібна консультація лікаря-пульмонолога чи алерголога, він з направленням від свого лікаря може її отримати безоплатно в будь-якому медзакладі, який НСЗУ законтрактувала на пакет «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована допомога», та який має необхідних спеціалістів. На сьогодні НСЗУ законтрактувала понад 1400 медзакладів на надання такої допомоги. Також в цих закладах пацієнт може зробити лабораторні дослідження чи інструментальні обстеження, на які його направить лікар-спеціаліст. Наприклад, алергодіагностику, рентген.

Бронхіальна астма може мати серйозні ускладнення, зокрема такі як розвиток пневмонії, хронічного бронхіту, патологічних змін в ендокринній та серцево-судинній системі.

Тяжкі загострення захворювання потребують госпіталізації пацієнта та лікування в умовах стаціонару. В такому випадку пацієнт отримає весь пакет необхідних йому медичних послуг за Програмою медгарантій. Зокрема, медичну допомогу в умовах стаціонару, включаючи необхідні ліки та лікарські засоби.

Умовою для отримання цих послуг безоплатно є направлення лікаря на госпіталізацію, самозвернення пацієнта у невідкладному стані, доставлення його бригадою екстреної медичної допомоги. Таку допомогу пацієнти можуть отримати в понад 1000 медзакладів по всій країні, які НСЗУ законтрактувала на надання стаціонарної допомоги без проведення хірургічних втручань.

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту