Skip to main content

Правила підготовки до досліджень, що виконуються в клініко-діагностичній лабораторії поліклініки №11

Щоб аналізи відображали об’єктивну картину стану здоров’я пацієнта, недостатньо лише кваліфікації медпрацівників, виконання ними діючих методик та використання сучасної апаратури. Не менш важливим фактором є правильна підготовка пацієнта до здачі аналізу, – наголошують фахівці і дають відповідні роз’яснення.

Здача загально-клінічного аналізу крові: загально-клінічний аналіз крові беруть із пальця, зазвичай, вранці натще, бажано до фізичних навантажень та різних діагностичних процедур. За 24 години до здачі аналізу не приймати: алкоголь, теплові процедури, жирну, гостру та копчену їжу.

Здача крові для визначення глюкози: глюкоза крові здається строго натще і у спокійному стані. Останній прийом їжі повинен бути за 8 – 12 годин до здачі аналізу, можна пити тільки воду. Не можна чистити зуби пастою, не можна жувати гумку, та приймати алкоголь.

Здача біохімічних аналізів венозної крові

Підготовка до здачі біохімічного аналізу: необхідно за 3 дні до аналізу не вживати в їжу жирні, гострі та смажені блюда. Відмінити заняття спортом за 3 дні до дослідження. Напередодні аналізу виключити алкоголь. Заборонено в день аналізу пити чай, каву, соки, жувати гумку, льодяники. Здавати аналіз необхідно лише натще, після 8 – 12 годин голодування, можна пити тільки негазовану воду.

Здача загально-клінічного аналізу сечі: для дослідження збирають всю порцію ранкової сечі після ретельного туалету статевих органів. Сечу необхідно збирати в чистий, сухий посуд. Зберігати сечу до дослідження можна не більше,  ніж півтори години в холодному місці.

Здача сечі по Нечипоренко: після ретельного туалету статевих органів беруть одноразову порцію сечі (бажано ранкову) в середині сечовипускання.

Здача добової сечі для визначення глюкози: сечу збирають протягом однієї доби. Потім вимірюють кількість зібраної сечі в мілілітрах або літрах. Ретельно перемішують всю добову сечу і відливають 100 мл в окремий посуд, на якому вказують добову кількість сечі, та доставляють в КДЛ.

Здача сечі по Зимницькому: хворий залишається в звичайних умовах, приймає звичайну їжу.

Збір сечі:  о 6 годині ранку хворий спорожняє сечовий міхур в унітаз. Далі, починаючи з 9 години ранку, сеча збирається в баночки, для чого кожні три години використовується окрема баночка. Усього за добу збирають 8 порцій сечі. На кожній порції вказується час збору сечі (9-12 ,12-15…) Зібрані порції сечі треба зберігати в холодильнику. Після збору останньої порції сечі весь матеріал слід доставити в КДЛ.

Здача сечі для визначення добової втрати білку: сеча збирається протягом доби. Потім вся порція перемішується і в окрему баночку відливається 100 мл сечі, на баночці вказується кількість сечі зібраної за добу.

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту