Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

ОЧІКУЄТЬСЯ ПІК ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГРИП. ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯМ ВІРУСОМ ГРИПУ

У кінці січня – на початку лютого 2020 року фахівці очікують пік захворюваності на грип та ГРВІ і закликають кожного, хто піклується про здоров’я своєї родини, дотримуватися певних рекомендацій фахівців. Знайомимо відвідувачів сайту з тематичним матеріалом Центру громадського здоров’я, підготовленим за даними інформаційного бюлетеня Центру грипу та ГРВІ.

Грипце високо заразне вірусне захворювання, що має симптоми, подібні до ознак інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ): підвищена температура тіла, кашель, закладеність носа, першіння в горлі. При цьому характеризується більш гострим початком з вираженими проявами інтоксикації та є набагато не безпечнішим, бо може призвести до тяжких ускладнень і не виключає ризик смерті.

Легко передається від людини до людини через кашель, чихання та близький контакт. Захворіти на грип може будь-яка людина, незалежно від віку.

Статистичні дані по Харківській області. З початку епідсезону – з 30 вересня 2019 року – на грип і ГРВІ захворіло більше 61,5 тис. осіб, з них  майже 38,5 тис. (62,5 відсотка) –  діти, більше 100 вагітних жінок та майже 200 медичних працівників.

Клінічні ознаки грипу: раптовий початок, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38°С і більше, кашель, в окремих випадках – блювота і пронос.

Як можна заразитися вірусом грипу. Вірус грипу передається повітряно-крапельним шляхом (вірусні частки переносяться повітрям від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чихання), внаслідок тісного контакту (перебування на відстані близько двох метрів).

Як довго є заразним хворий на грип. Хвора людина навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для інших протягом усього періоду прояву симптомів – це в середньому сім днів.

Ускладнення грипу. Найчастіше це пневмонія, що інколи може за 4-5 днів призвести до смерті хворого. Також нерідко розвивається серцева недостатність.

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ЗАРАЖЕННЯ ГРИПОМ

  • Уникайте контакту з особами, які мають прояви грипозної інфекції.
  • Обмежуйте відвідування місць великого скупчення людей.
  • Часто провітрюйте приміщення.
  • Часто мийте руки з милом.
  • Не торкайтесь очей, носа, рота немитими руками.
  • Уникайте обіймів, поцілунків і рукостискань.
  • Прикривайте ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути.
  • Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від неї на відстані не менше двох метрів.

Як батьки можуть попередити зараження дітей грипом

  • Навчіть дітей регулярно мити руки з милом щонайменше 20 секунд.
  • Батьки також повинні виконувати цю процедуру, щоб слугувати добрим прикладом для дітей.
  • Навчіть дітей кашляти і чхати у серветки або руку (згін ліктя).
  • Навчіть дітей не підходити до хворих ближче, ніж два метри.
  • Хворі діти мають залишатися вдома (не відвідувати дошкільні установи і школи).
  • Дітям і батькам слід утримуватися від відвідування місць скупчення людей.

 

НАЙЕФЕКТИВНІША ПРОФІЛАКТИКА ГРИПУ – ЩОРІЧНА ВАКЦИНАЦІЯ

Щорічна вакцинація від грипу – це найефективніший спосіб зменшити ризик захворіти на грип, а відтак і уникнути ризику серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті.

Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. Оптимальний час для щеплення – напередодні грипозного сезону. Якщо такої можливості не було, то провести вакцинацію можна впродовж всього епідсезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

При появі перших ознак захворювання на грип ТЕРМІНОВО звертайтесь до лікаря-терапевта, з яким підписана декларація на надання первинної медичної допомоги та дотримуйтесь отриманих рекомендацій.
Вакцинація проводиться у кабінеті щеплень поліклініки за направленням лікаря-терапевта.

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту