Skip to main content

НІКОТИНОВА ЗАЛЕЖНІСТЬ – СЕРЙОЗНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ ЗДОРОВ’Я

16 листопада 2017 року в усьому світі відзначається Міжнародний день відмови від палінння, який був заснований Американським онкологічним товариством в 1977 році, який проводиться щорічно, кожен третій четвер листопада. Цей День покликаний звернути увагу людей на згубний вплив тютюнової залежності, залучити до боротьби з курінням лікарів усіх спеціальностей, проводити профілактичні та просвітницькі заходи серед населення.

У сучасному суспільстві куріння є поширеною звичкою серед різних груп населення, в тому числі серед жінок, підлітків і навіть дітей. Згідно зі статистичними даними у світі налічується близько 1 млрд. людей, які регулярно вживають тютюн. Нікотинова залежність – серйозна небезпека для здоров’я, так як, перш за все, знижується опірність організму курця до нових захворювань і ускладнюється перебіг вже наявних хвороб.

Інформацію про шкоду куріння переконливо демонструє той факт, що в тютюновому димі присутні більше 4000 хімічних речовин, з яких 250 є фармакологічно активними, токсичними, мутагенними, а понад 50 – канцерогенними. Найбільшу небезпеку представляють смоли, нікотин, чадний газ, що входять до складу тютюнового диму.

В організмі людини немає жодного органу або системи, які б не зазнавали руйнівного впливу від тютюнового диму і його складових речовини:

За даними ВООЗ, у всьому світі куріння є причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту, який, за статистикою, виникає у 88% курців.

Тютюновий дьоготь є, як мінімум, подразником для дихальних шляхів і легенів. У легенях людини з нікотиновою залежністю осідають і накопичуються смоли, які спричинюють пошкодження альвеолярних мішечків, блокуючи механізм самоочищення легенів – це призводить до розвитку бронхіту, емфіземи легенів, пневмонії тощо. Небезпечними є всі без винятку компоненти тютюнового диму, особливо канцерогенні, що провокують до ракові захворювання.

Рак легенів – важка онкологія, характеризується надзвичайно високою летальністю. Смертність від нього підвищується прямо пропорційно числу щоденно викурених сигарет. Люди, що викурюють до 10 цигарок в день, страждають на рак легенів в 10 разів частіше, ніж некурці, а ті, що викурюють 40 цигарок і більше – в 30 разів. Не є винятком виникнення ракових пухлин нижньої губи, порожнини рота, гортані, бронхів.

– За даними ВООЗ, у всьому світі куріння також є причиною 25% смертей від ішемічної хвороби серця. Серце курця страждає в результаті спазму судин, порушується їх структура через негативний вплив смол, утворюються атеросклеротичні бляшки, що призводить до високого ризику тромбоутворення і закупорки судин. Крім цього, тривале куріння обумовлює хронічну гіпоксемію (знижений вміст кисню в крові) – чадний газ, потрапляючи з тютюновим димом, значно зменшує обсяг кисню, який надходить в усі життєво важливі органи, в тому числі і серце. Такі порушення призводять до виникнення серйозних захворювань серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт, атеросклероз) і у курців зустрічаються значно частіше.

Куріння також призводить до патологічних змін:

– органів шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка, рак шлунка), а це сприяє зниженню моторної функції шлунка і кишечника, негативно впливає на стан і функціональну активність печінки. Смертність від хвороб органів травлення – виразки шлунка і дванадцятипалої кишки – у курців в 3,5 разів вища, ніж у осіб, які не мають цієї пагубної звички.

– органів сечостатевої системи (безпліддя, імпотенція). Різні порушення статевої сфери, викликані звуженням судин малого таза, у людей, що палять зустрічаються в        3 рази частіше, ніж у некурців.

Серйозну небезпеку становлять канцерогени (радіоактивні речовини, важкі метали), наявні в тютюновому димі, які при вдиханні потрапляють в бронхи і легені, а з регулярним заковтуванням слини під час куріння – безпосередньо в органи травлення. Шкідливі сполуки накопичуються в організмі, викликають мутацію клітин, пошкоджуючи структуру ДНК, пригнічують протипухлинний імунітет, що в результаті призводить до виникнення онкологічних захворювань.

Особливо ​​вражається організм жінки, яка палить в період вагітності і грудного вигодовування – високий ризик самовільних абортів, передчасних пологів, народження дітей з вродженими аномаліями і, в багатьох випадках, з низькою (<2500 г) масою тіла, відставання дитини після народження у фізичному і розумовому розвитку .

Доведено, що куріння сприяє прискореному біологічному старінню – функціональні показники організму не відповідають віку – можуть порушуватися функції зору і слуху, опорно-рухового апарату. Також нікотин негативно впливає на зовнішність – погіршується стан шкіри, зубів, волосся.

Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує! Вдихання вторинного тютюнового диму (пасивне куріння) завдає такої ж шкоди здоров’ю, як і безпосереднє вживання тютюну в будь-якій формі.

Пам’ятайте, куріння тютюну (як звичайних сигарет, так і кальяну) викликає психологічну і фізичну залежність і призводить до непоправних негативних наслідків для організму. Усвідомлення шкоди тютюну є дієвою мотивацією, що допомагає подолати тягу!

Відмовтеся від куріння раз і назавжди, і Ви збережете своє здоров’я, здоров’я своїх дітей і оточуючих!

У м. Харкові кваліфікована медична допомога надається в КЗОЗ «Харківська обласна клінічна наркологічна лікарня» за адресою вул. Вятська 1; в                  КЗОЗ «Харківський обласний наркологічний диспансер» за адресою вул. Очаківська 15, також фахівцями наркологічних кабінетів комунальних закладів охорони здоров’я міста за місцем проживання.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

 

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту