Skip to main content
АНОНСИ – НОВИНИ – ОБ’ЯВИ – ПОВІДОМЛЕННЯ

МЕЛОНОМА: НЕ ЗМЕНШУЙТЕ ШАНСИ НА ЛІКУВАННЯ З ПОЗИТИВНИМ РЕЗУЛЬТАТОМ. ПЕРЕВІРЯЙТЕ РОДИМКИ У ФАХІВЦІВ

Медична статистика засвідчує щорічне зростання в Україні рівня захворюваності на меланому шкіриодну з найнебезпечніших злоякісних пухлин на 5-7%. У порівнянні з європейськими показниками значною залишається смертність українців від раку шкіри. Причиною цього є несвоєчасне діагностування меланоми.

Меланома більше відома населенню як рак шкіри, хоча по факту є лише одним з його видів. Захворювання характеризується дуже швидким перебігом. Виявлення раку на ранній стадії і його адекватне лікування забезпечує стійке одужання у 100% хворих з першою стадією та в 80% у хворих з другою стадією хвороби. Якщо не провести лікування своєчасно, пухлина стає агресивною, метастазує в інші органи і системи, що призводить до загибелі людини.

Як наголошують фахівці, важливе значення має профілактика: раннє виявлення онкозахворювань. Меланома майже в 90% випадків виявляється на відкритих ділянках тіла, яким найбільше загрожують дії сонячного випромінювання.

Сукупність основних симптомів малігнізації передпухлинних захворювань можна відзначити як синдром малих ознак меланоми і раку шкіри.

До них відносяться:

  • асиметрія родимки;
  • нерівні, фестончаті краї;
  • колір (неоднорідний);
  • розмір (більше 6 мм);
  • динаміка розвитку новоутворення (швидке зростання, суб’єктивні відчуття).

Людям групи підвищеного ризику  (зазвичай, вони мають світлу шкіру, багато родимих ​​плям або ті, чиї близькі родичі мали рак шкіри), необхідно один-два рази на місяць робити самоогляд шкіри для виявлення будь-яких підозрілих пухлин або ознак раку шкіри.

При появі відкритої виразки, яка не загоюється більше 3 тижнів, плями або виразки, які супроводжуються сверблячкою, печіння, болем, кровотечею, появою кірки, а також коричневої плями, яка змінила свій колір, розмір і має фестончаті краї,  потрібно звертатися до дерматовенеролога та онколога за місцем проживання. Для пацієнтів району обслуговування поліклініки №11 радимо регулярно проводити огляди у КНП «Міський шкірно-венерологічний диспансер № 2» ХМР за адресою в ул. Івана Камишева 8, тел. 725-08-15.

Памятайте! Рання діагностика меланоми допомагає врятувати життя!
Якщо ви помітили підозріле новоутворення
не зволікаючи звертайтеся до досвідченого лікаря-дерматолога або дерматоонколога!

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту