Skip to main content

КЛІНІЧНИЙ МАРШРУТ ПАЦІЄНТІВ ІЗ ГЕМОРОГІЧНИМ ІНСУЛЬТОМ

Геморагічний інсульт (чи внутрішньоцеребральний крововилив) – це крововилив у мозкову тканину, наступаючий внаслідок розриву судин через високий артеріальний тиск.

Інсульт може виникнути у будь-якої людини, але існує так звана група ризику, до якої входять особи старше 45 років, гіпертоніки, а також люди, що мають вроджені вади судин головного мозку.

Геморагічний інсульт лікується у дві стадії. На першому етапі необхідно проведення екстрених заходів для стабілізації стану хворого. Другий етап – це лікування наслідків перенесеного інсульту.

В залежності від характеру захворювання, локалізації пошкодження в мозку і стану судин вибір методу лікування може відрізнятися.

Медикаментозне лікування інсульту включає в себе прийом спеціальних лікарських засобів, які зменшують проникність стінок судин. Лікування повинне бути спрямоване на запобігання можливого повторного інсульту.

Хірургічне лікування при інсульті в першу чергу спрямоване на усунення гематом і реконструкцію пошкоджених судин головного мозку, щоб забезпечити нормальний кровообіг.

Велике значення у реабілітації після інсульту має відмова від шкідливих звичок (куріння, прийому спиртних напоїв) та збалансоване харчування. Зокрема, хворим рекомендується обмежити споживання повареної солі, жирів і простих вуглеводів. Щодня потрібно здійснювати помірні фізичні навантаження. Також необхідний контроль артеріального тиску.

Хворим, які перенесли інсульт, важливо не опускати руки і боротися за гідне життя. Тут величезне значення має підтримка рідних і близьких. Значній кількості пацієнтів після інсульту завдяки допомозі лікарів, а також ряду відновлювальних заходів вдається знову зажити повноцінним життям.

Розроблений фахівцями КЗОЗ «Харківська міська поліклініка №11» клінічний маршрут для пацієнтів із  геморогічним інсультом стане їм у нагоді.

 

Перейти до вмісту