Skip to main content

ДОПОВНЕНО РЕЄСТР ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ   ЗА ПРОГРАМОЮ «ДОСТУПНІ ЛІКИ» СТАНОМ НА 10.02.2021

Наказом МОЗ України від 15.02.2021 № 251 “Про затвердження Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, станом на 10 лютого 2021 року” доповнено перелік лікарських препаратів, які пацієнти мають можливість отримувати за урядовою програмою «Доступні ліки» безоплатно або з незначною доплатою.

Загалом кількість лікарських засобів у новому Реєстрі збільшилася на 33 позиції  і наразі становить 297.  93 лікарські засоби пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Це на 8 більше, ніж раніше, інші – з невеликою доплатою.

Переглянути оновлений реєстр за посиланням:  https://moz.gov.ua/uploads/5/28733-dn_251_12_02_2021_dod.pdf

Можливість отримати рецепт по програмі «Доступні ліки» дистанційно, вільний вибір аптеки по Україні (без прив’язки до місця його виписки),  та змога забрати ліки з аптеки близькими пацієнту людьми у випадку необхідності – усі ці новації  додають зручностей пацієнтам і є надзвичайно актуальними у період карантинних заходів.

Нагадуємо, що лікарські препарати з реєстру програми «Доступні ліки» можна отримати виключно за електронним рецептом. За роз’ясненнями НСЗУ пацієнт отримує електронний рецепт на «Доступні ліки» за наступних умов:

  • пацієнт обрав лікаря, який надає первинну медичну допомогу, уклавши з ним декларацію;
  • пацієнт має встановлений діагноз відповідного хронічного захворювання – діабет ІІ типу, бронхіальна астма, серцево-судинні захворювання, ревматичні хвороби;
  • пацієнт лікується амбулаторно, а не в стаціонарі.

Для отримання електронного рецепту не обов’язково відвідувати лікаря.  Щоб отримати рецепт на “Доступні ліки” по телефону, потрібно завчасно погодити з алгоритм дій з лікарем первинки, з яким укладено декларацію. Наприклад, варто дізнатись, на який номер та коли телефонувати. Уточнити, чи потрібно записуватись на прийом, щоб зарезервувати час, який витратить лікар на створення е-рецепта в електронній системі охорони здоров’я. Також потрібно контролювати кількість лікарського засобу, який залишився і не чекати до останнього, щоб отримати новий рецепт.

Новий рецепт на той самий лікарський засіб у межах «Доступних ліків» може бути виписаний:

  • не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті, за яким виписано цей лікарський засіб, курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше;
  • за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

 Для пацієнта інформація про е-рецепт надходить у вигляді смс повідомлення. Смс містить інформацію про 16-значний номер рецепту та 4-значний код підтвердження. Якщо пацієнт уклав декларацію не за номером мобільного телефону, а за документами, то він отримає рецепт роздрукованим у вигляді інформаційної пам’ятки. Пам’ятка міститиме не лише номер рецепту та код підтвердження, а й інформацію про виписані ліки та частоту їх приймання. Таку ж інформаційну пам’ятку на прохання пацієнта лікар може роздруковувати. Навіть якщо пацієнт уклав декларацію за номером телефону.

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту