Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТОМ

28 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з гепатитом, який був заснований ВООЗ в 2008 році за ініціативою Всесвітнього альянсу по боротьбі з гепатитом.

Вірусний гепатит є однією з основних причин смертності в усьому світі. Щорічно він забирає життя 1,34 млн. осіб – стільки ж людей вмирає від ВІЛ/СНІД, туберкульозу або малярії. Обидва вірусів гепатиту В і гепатиту С викликають 80% випадків раку печінки у всьому світі. В теперішній час 90% людей, що мають гепатит В, і 80% людей, що мають гепатит С, не знають про своє захворювання, що обумовлює неусвідомлене інфікування ними інших осіб.
З огляду на світову статистику поширення вірусних гепатитів, елімінація цих захворювань, на сьогоднішній день, стає першочерговим завданням. Саме тому в 2017 році Всесвітній день боротьби з гепатитом буде проходити під гаслом «ЕЛІМІНУВАТИ ГЕПАТИТ» і буде спрямований на підвищення обізнаності населення про вірусні гепатити, вдосконалення діагностичних та лікувальних заходів, що включають загальну вакцинацію, безпеку при виконанні ін’єкцій, перевірку донорської крові, ефективне і своєчасне лікування.
За даними статистики в м. Харкові за 6 місяців 2017 року зареєстровано випадків захворювання:
– гострим вірусним гепатитом А – 34, з них дітей – 6 (в 2016р. – 12 випадків, з них діти – 3); гострим вірусним гепатитом В – 55, з них 2 дітей (в 2016р. – 36 випадків, з них діти – 1); гострим вірусним гепатитом С – 25, з них 1 дитина (в 2016р. – 24 випадки);
– на хронічний вірусний гепатит В – 59 випадків серед дорослого населення (в 2016р. – 61 випадок, з них 3 дітей); на хронічний вірусний гепатит С – 232, з них 5 дітей (в 2016р. – 280 випадків, з них діти – 4).
Вірусні гепатити – група інфекційних захворювань, що характеризуються переважно ураженням печінки. Існує п’ять основних типів вірусу гепатиту – A, B, C, D і E. Однак найбільш поширені:
1. Гепатит А. Захворювання починається гостро з появи симптомів загальної інтоксикації (головний біль, озноб і лихоманка, можлива поява почуття слабкості, шкірних висипань і болю в суглобах), разом з цим порушується функція шлунково-кишкового тракту (погіршується апетит або з’являється повна відраза до їжі, відчуття гіркоти у роті, болі в правому підребер’ї, виникають діарея і блювота). Через 2-4 дні настає жовтянична фаза захворювання, яка супроводжується забарвленням слизових оболонок та шкіри в жовтий колір, разом з цим сеча набуває темного кольору, а кал знебарвлюється. Зазвичай з появою жовтяниці, стан хворих поліпшується. Прогноз гепатиту А зазвичай сприятливий. У тих, що перехворіли формується довічний імунітет.
Передача: Гепатит A поширюється в основному через продукти харчування або питну воду, заражених фекаліями інфікованої людини.
Профілактика: Неспецифічна профілактика гепатиту А полягає у вживанні кип’яченої води, митті фруктів, ягід, овочів, дотриманні правил особистої гігієни. В теперішній час в якості засобу специфічної профілактики розроблена вакцина проти вірусного гепатиту А.
2. Гепатит В. Інкубаційний період при вірусному гепатиті В може тривати від 30 до 180 днів і більше. Гострий гепатит В іноді протікає практично безсимптомно, в деяких випадках в легкій формі без жовтиниці, з відчуттям нездужання та зі зниженням працездатності. Якщо ж клінічна картина проявляється, то протікає вона по типу гепатиту А. Однак на відміну від гепатиту А, захворювання починається поступово, з настанням жовтяничного періоду самопочуття хворих, як правило, погіршується. У частини хворих з важким перебігом хвороби спостерігаються кровоточивість ясен, носові кровотечі.

В результаті гострого гепатиту В хворий або одужає, набуваючи стійкий імунітет (функція печінки відновлюється через кілька місяців, хоча деякі залишкові явища можуть супроводжувати людину все життя), або хвороба переходить в хронічну форму. Хронічна форма гепатиту В, в свою чергу, може приводити до небезпечних ускладнень, таких як цироз або рак печінки.
Передача: Гепатит B передається через контакт з кров’ю або іншими виділеннями організму (наприклад, слина, сперма і вагінальні виділення) інфікованої людини. Крім того, вірус може бути переданий від матері до дитині під час пологів.
Профілактика: Специфічним засобом профілактики гепатиту В є вакцинація. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує, щоб всі діти отримували вакцину проти гепатиту В як можна швидше після народження, особливо протягом перших 24 годин. До неспецифічних заходів профілактики гепатиту В відносять: індивідуалізація всіх предметів особистої гігієни та окреме їх зберігання (приладдя для гоління, зубні щітки, мочалки, гребінці та ін.), попередження мікротравм в побуті і на виробництві; уникати випадкових статевих зв’язків, використовувати бар’єрні засоби контрацепції; процедури манікюру, татуювання або пірсингу в косметичних салонах повинні проводитися тільки стерильним інструментом.
3. Гепатит С – найбільш важка форма вірусного гепатиту, при якій спостерігається вірусоносійство без будь-яких зовнішніх проявів хвороби. У разі гострого перебігу гепатиту С його симптоми схожі з гепатитом В, проте, жовтяниця для гепатиту С малохарактерна. Небезпека гепатиту С полягає в тому, що його гостра форма в 70-80% випадків переходить в хронічну. У 20-40% хворих на хронічний гепатит С розвивається цироз печінки, який може переродитися в рак.
Передача: Гепатит C в основному передається парентерально, в рідкісних випадках може передаватися статевим шляхом і під час пологів.
Профілактика: У силу того, що вакцини від гепатиту С на даний момент ще не розроблено, особливого значення набуває дотримання неспецифічних заходів профілактики які такі ж, що й при гепатиті В.
Лікування хворих на вірусні гепатити здійснюється в КЗОЗ «Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня» (к.т.: 97-60-16) та КЗОЗ «Харківська обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня» (к.т.: 97-61-55), розташованих за адресою: м. Харків, просп. Героїв Сталінграда, 160.

Матеріал підготовлений фахівцями КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту