Skip to main content

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ГЕПАТИТАМИ

Щорічно 28 липня під егідою Міжнародного альянсу по боротьбі з гепатитом проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитами (World Hepatitis Day). В 2020 році цей День відзначатиметься під гаслом  «На шляху в майбутнє без гепатиту».

Дата проведення Всесвітнього дня боротьби з гепатитами вибрана на честь Дня народження Баруха Самюеля Блумберга, який отримав Нобелівську премію за відкриття вірусу гепатиту В і розробку першої вакцини проти нього. Метою цього Дня є інформування широких верст населення про загрозу захворювання на різні форми гепатиту.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби з гепатитом 2020 ВООЗ нагадує про те, що ідея зробити світ вільним від гепатиту цілком здійсненна, і для того, щоб досягти цієї мети в Європейському регіоні ВООЗ, вкрай важливо зберегти необхідний комплекс послуг, незважаючи на триваючу пандемію COVID-19. Це припускає дотримання концепції “нікого не залишити без уваги” і розширення доступу до тестування та лікування, особливо для людей, які часто не отримують таку послугу (наприклад, ув’язнені або споживачі наркотиків). Величезне значення має забезпечення безперервної роботи програм вакцинації проти гепатиту В і нарощування послуг з тестування та лікування гепатитів В і С. Недостатне охоплення тестуванням і лікуванням — серйозний недолік, який необхідно ліквідувати для досягнення до 2030 р. глобальних цілей по елімінації гепатиту.

У всьому світі налічується 325 мільйонів людей, які живуть з хронічним гепатитом B і C. В Європейському регіоні з гепатитами B і C – головною причиною цирозу і раку печінки – живуть 15 і 14 мільйонів чоловік відповідно. Кожен рік ці захворювання приводять в Регіоні до смерті понад 170 000 чоловік, але цей показник можна знизити за допомогою своєчасного тестування та лікування, а у випадку з гепатитом В, вакцинацією.

За даними статистики в м.Харкові за 6 місяців 2020 р. зареєстровано випадків:                              

– захворювань гострими вірусними гепатитами – 447 осіб (у 2019 р.- 508), з них: вірусним гепатитом А – 89 осіб (у 2019 р. – 82); вірусним гепатитом В – 48 осіб (у 2019р. – 88); вірусним гепатитом С – 14 осіб (у 2018р. – 29); вірусним гепатитом Е – 0 (у 2019 р.- 1); вірусним гепатитом невстановленим – 6 осіб (у 2019 р.- 2);

– хронічних вірусних гепатитів – 290 осіб (у 2019 р.- 306), з них: вірусним гепатитом В – 36 осіб (у 2019 р. – 56); вірусним гепатитом С- 254 осіб (у 2019 р. – 250).

 Гепатит — це запальне захворювання печінки, частіше вірусного походження (гепатит A, В, С, D, E, F, G). Крім того гепатити бувають: бактеріальні (при амебіазі, токсоплазмозі, опісторхозі, шистосомозі); токсичні (алкогольний гепатит, медикаментозний гепатит, гепатити при отруєнні різними хімічними речовинами); променеві (компонент променевої хвороби); аутоімунні та ішемічні гепатити.

 Інкубаційний період (час від моменту зараження до моменту прояву перших симптомів) при різних видах гепатиту складає: при гепатиті А – в середньому від 2 до 4 тижнів, при  гепатиті В і D – до 6 міс., при гепатиті C – від 2 тижнів до 3 місяців, при гепатиті Е – від 2 до 6 тижнів.

Вірус гепатиту А (HAV) присутній у фекаліях інфікованих людей і найчастіше передається при споживанні забруднених харчових продуктів або води.  У багатьох випадках інфекція протікає в легкій формі, більшість людей повністю одужує і у них залишається імунітет. Однак інфекція HAV може бути важкою і становити загрозу для життя.

Вірус гепатиту B (HBV) передається при контакті з інфікованими кров’ю, спермою та іншими рідинами організму.  HBV може передаватися від інфікованої матері до дитини під час пологів або від члена сім’ї дитині раннього віку. Передача інфекції може також відбуватися при переливанні крові та продуктів крові, заражених HBV, при ін’єкціях  під час медичних процедур і при вживанні ін’єкційних наркотиків.  HBV становить небезпеку і для працівників охорони здоров’я, які можуть отримати травми від уколів голками при використанні медичного інструментарію, забруднениму HBV.

Вірус гепатиту С (HCV), в основному, також передається при контакті з інфікованою кров’ю.  Шляхи передачі інфекції – як при гепатиті В. Можливий також і статевий шлях передачі інфекції, але це відбувається набагато рідше.

Вірус гепатиту D (HDV) може інфікувати тільки тих людей, хто інфікований HBV.  Подвійна інфекція HDV і HBV може призводити до розвитку більш серйозної хвороби і гіршого прогнозу захворювання.

Вірус гепатиту Е (HEV), як і HAV, передається в більшості випадків при вживанні заражених харчових продуктів або води.

Вірус гепатиту В і С призводять до розвитку хронічної хвороби у мільйонів людей і, в цілому, є найпоширенішою причиною цирозу і раку печінки.

Найбільш поширеним симптомом гострих і хронічних форм гепатиту є жовтушність шкіри та склер, яка  виникає, коли білірубін, що не перероблений в печінці, потрапляє в кров і надає шкірі характерний жовтуватий відтінок.  Нерідко гепатити супроводжуються шкірним свербежем, появою на шкірі висипу, невротичними симптомами,  брадикардією. Крім того характерний розвиток таких синдромів як: астеновегетативний (слабкість, розлад сну, підвищена стомлюваність, емоційна лабільність); больовий ( біль в правому підребер’ї, що посилюється при фізичних навантаженнях і при зміні режиму харчування); диспепсичний (нудота, блювота, метеоризм, зниження апетиту, пронос, закреп);  геморагічний (схильність до утворення синців, петехії, маткові кровотечі). При гепатитах може спостерігатися субфебрилітет, почервоніння долонь, гепатомегалія (збільшення печінки).

Профілактика вірусних гепатитів повинна проводитися комплексно, тобто спрямована на виявлення джерел інфекції, шляхів і факторів його передачі.

Профілактика для всіх типів вірусного гепатиту: дотримуйтеся правил гігієни – необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, після приходу з вулиці і перед їжею; не вживайте некип’ячену воду з незнайомих джерел, овочі та фрукти перед вживанням обов’язково ретельно мити в чистій проточній воді; уникайте контактів з кров’ю інфікованої людини (повинні бути індивідуальними манікюрні ножиці, бритви, зубні щітки і т.д.), при проведенні медичних маніпуляцій обов’язково використовуйте стерильний інструментарій, одноразові шприці; уникайте випадкових статевих зв’язків, користуйтеся механічними контрацептивними засобами.

Вакцинація залишається ефективним способом профілактики гепатиту А і В.

В м. Харкові лікування хворих на вірусні гепатити здійснюється в КНП ХОР “Обласна клінічна інфекційна лікарня” (тел. 97-50-37) і КНП ХОР “Обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня” (тел. 97-61-55), розташованих за адресою: м. Харків, просп. Героїв Сталінграду, 160.

КЗОЗ “Харківський міський центр здоров’я”

Перейти до вмісту