Skip to main content

АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТОНІЯ ПРИЗВОДИТЬ ДО СЕРЙОЗНИХ УСКЛАДНЕНЬ

   Щорічно у всьому світі в другу суботу травня, починаючи з 2005 року, з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці зі Всесвітньою лігою гіпертонії проводиться  Всесвітній день боротьби з гіпертонією. Тема цього Дня в 2020 році – «Вимірюй свій кров’яний тиск. Контролюй його, живи довше!». Метою проведення даного Дня є підвищення обізнаності населення про серйозні ускладнення гіпертонії, а також розповсюдження інформації щодо методів профілактики та ранньої діагностики цього захворювання.

   Згідно з оцінками ВООЗ, гипертониками є 1,13 мільярда людей у світі, з них більшість (дві третини) живе в країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Найбільше гіпертонія поширена в Африканському регіоні ВООЗ (27%), а менше всього — в Регіоні країн Америки (18%).

   Контролюють свій стан менш однієї п’ятої гіпертоніків.

   Гіпертонія є однією з провідних причин смертності у всьому світі. Скорочення поширеності гіпертонії на 25% до 2025 р. порівняно з 2010 р. входить в число глобальних цілей в області боротьби з неінфекційними захворюваннями.

   За даними статистики  в м.Харкові станом на 01.04.2020 зареєстровано 116 593 хворих на гіпертонічну хворобу (за аналогічний період 2019 р. – 108 172), за 3 місяці 2020 р. вперше виявлено 6 537 хворих (за аналогічний період 2019 р. – 5 235), захворюваність гіпертонічною хворобою склала 534,7 на 100 тис. населення (за аналогічний період 2019 р. – 419,1), відзначається збільшення показника на 27.6%

   Гіпертонія (артеріальна гіпертензія) – мультифакторне захворювання, що має генетичну схильність і характеризуються стійким, хронічним підвищенням систолічного (більше 140 мм рт.ст.) і діастолічного (більше 90 мм рт.ст.) артеріального тиску.

   В залежності від наявності  або відсутності очевидної причини підвищення артеріального тиску артеріальна гіпертензія буває первинна та вторинна.

   Гіпертонічна хвороба (есенціальна) або первинна гіпертензія – це захворювання, що характеризується високим артеріальним тиском при відсутності очевидної причини його підвищення. Становить 90-95 % випадків гіпертонії.

   Вторинна гіпертензія (симптоматична артеріальна гіпертензія) – це гіпертензія, причина якої може бути встановлена: ниркові (нефрогенні) — 3-4 %, ендокринні — 0,1–0,3 %, гемодинамічні, неврологічні, стресові, обумовлені прийомом деяких речовин (ятрогенні) і АГ вагітних, при яких підвищення тиску крові є одним із симптомів основного захворювання.

   Діагноз «гіпертонія» ставиться у випадках, коли за даними 2-3 вимірювань тиску, вироблених у різні дні протягом кількох тижнів, значення систолічного тиску дорівнює або перевищує 140 мм рт. ст. і/або значення діастолічного тиску в ці дні дорівнює або перевищує 90 мм рт. ст.

   Виникнення і перебіг артеріальної гіпертензії тісно пов’язано з наявністю факторів ризику. Фактори, що призводять до виникнення артеріальної гіпертензії: генетична схильність. Якщо обоє батьків страждають артеріальною гіпертензією, хвороба розвивається у 50-75% випадків; надмірна вага. Більш ніж у 70% чоловіків і 60% жінок артеріальна гіпертензія обумовлена ожирінням; з віком поширеність хвороби збільшується і досягає 50-65 % у осіб старше 65 років; у хворих на цукровий діабет, артеріальна гіпертензія зустрічається у 2 рази частіше; шкідливі звички – вживання алкоголю, кави, куріння; психоемоційний стрес; низька фізична активність; вживання кухонної солі більше 5 г на добу; низьке надходження в організм калію.

   Про наявність підвищеного артеріального тиску свідчать наступні симптоми: головні болі, запаморочення; шум у вухах; прискорене серцебиття, болі в області серця; задишка; носова кровотеча; порушення зору – мушки перед очима, туман; нудота, блювання; почервоніння обличчя, озноб, пітливість, тривога, дратівливість, зниження працездатності.

   У деяких хворих на артеріальну гіпертензію захворювання ускладнюється гіпертонічними кризами, при якому у пацієнта відзначається виражене раптове підвищення артеріального тиску (до 220/120 мм рт. ст. і вище), сильний головний біль, порушення зору, нудота, інколи блювання, відчуття жару, стискаючі болі за грудиною, задишка. Цей стан потребує надання невідкладної медичної допомоги. Спровокувати гіпертонічний криз можуть стресові стани, фізичне навантаження, припинення прийому гіпотензивних препаратів.

   Артеріальна гіпертонія може призвести до серйозних ускладнень, а саме: інсульт, інфаркт міокарда, серцева недостатність, атеросклероз, ниркова недостатність, хронічне порушення мозкового кровообігу, ускладнення цукрового діабету і т. д.

   При появі симптомів підвищеного тиску необхідно звернутися до спеціаліста, пройти обстеження і отримати лікування, яке необхідно починати якомога раніше і проводити  постійно.

   Зниження артеріального тиску призводить до зниження захворюваності і смертності від ІХС, зменшення кількості мозкових інсультів.

   Всі особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають як медикаментозному, так і немедикаментозному лікуванню або модифікації способу життя, яке направлено: на зменшення ваги тіла за наявності ожиріння;  зменшення вживання алкоголю;  регулярне виконання фізичних вправ;  обмеження вживання кухонної солі менш 5,0 г на добу;  достатнє вживання калію, кальцію, магнію, зменшення вживання продуктів з підвищеним вмістом насичених жирів і холестерину;  відмова від куріння.

  Кваліфікована медична допомога хворим з гіпертонією надається в КНП «Міська клінічна лікарня №8» Харківської міської ради, розташованому за адресою: Салтівське шосе, 266г, тел.725-11-12.

КЗОЗ «Харківський міський центр здоров’я»

АНОНСИ. НОВИНИ. ПОВІДОМЛЕННЯ

Інші матеріали

Перейти до вмісту